tesstartor

Direktlänk till inlägg 23 april 2012

Lite recept.

Av Terese - 23 april 2012 18:30

Tänkte lägga upp dom recepten på fyllningar som jag använt än så länge och själv tycker är riktigt goda och även recept på två smörkrämer jag använt att spackla tårtor med som smakar riktigt bra enligt mig själv iaf.


Först och främst lingonmousse. Fräsch och syrlig, men inte sur. Passar bra ihop med apelsin eller vaniljkräm. Går bra att ha som en undre fyllning som går att bygga på höjden då den sätter sig ganska bra, så glöm inte att safta bottnarna med rårörda bär, mjölk, juice eller vad du nu föredrar så tårtan blir saftig eftersom mousser inte tillför saftighet till bottnarna.


300g    lingon
0.75dl  socker
0.75dl  marsanpulver
1.5dl   florsocker
3dl      grädde
2st      gelatinblad


Lägg gelatinet i blöt i ca 5 minuter.
Koka upp lingon och socker och låt koka tills lingonen mjuknat lite, ca 5 - 10 min.
Smält ner gelatinet i lingonen.
Passera lingonen genom en sil eller mixa släta med stavmixer. Låt svalna.
Blanda ner marsanpulver och florsocker.
Vispa grädden och vänd ner. Låt stå i kylen någon timme.



--------


Sen så en hallonmousse som förmodligen är min absoluta favorit efterom jag är väldigt förtjust i hallon. Den fungerar också jättebra att bygga på så ha gärna lite rårörda hallon på bottnen under moussen eller så tar du bara saften från micrade frysta hallon och häller några teskedar på anslaget.


4 gelatinblad
225 g hallon
½ dl socker
1 msk vatten
3 dl vispgrädde


Gör så här:
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 minuter.
Lägg hallon, socker och vatten i en kastrull och låt det småputtra i några minuter.
Mosa hallonen mot kanten så att de släpper ifrån sig så mycket saft som möjligt.
Passera hallonen genom en sil, försök få ut så mycket "saft" som möjligt ur hallonen. Till slut ska det bara vara fröna kvar.
Ta upp gelatinbladen ur vattnet och krama bort vattnet. Lägg dem i hallonen och rör om tills gelatinet löst sig.
Ställ åt sidan och låt svalna lite.
Under tiden vispar du grädden. Vänd sedan ner hallonen i grädden tills allt är blandat.
Nu är moussen färdig, men låt den vila i kylen någon timme så att den stelnar till lite.


---------


Då jag tycker det är jobbigt och onödigt tidskrävande att stå och koka egen vaniljkräm som jag sällan får att bli bra så är glasscreme ett bra alternativ, den har lite smak av gammaldags vaniljglass, förmodligen därför den kallas just glasscreme.


2 dl färdiggjord marsankräm/vaniljkräm  
2 dl vispgrädde
ev. smakessence


Antingen vispar man grädden först o rör ner marsankrämen eller
så har man ner grädde som man vispat lite halvlös i marsankrämen o vispar till önskad konsistens.
Vispa även ner eventuell smakessence om så önskas.


--------


Godisfluff är ju något man kan variera i en oändlighet. Vare sig man använder choklad, gelegodis, skumgodis eller hårda godisar tycker iaf jag att man ska ha någon lite syrligare fyllning till för jag är inte allt för förtjust i helt söta tårtor, det måste bryta av med lite syrlighet!



3 dl vispgrädde
180 g chokladgodisar (tex dumle eller geisha)
eller
150g after eight eller vit- mjölk- eller mörk choklad
eller
60-80 g godisar (gelatin, gelatinfria och hårda karameller)


Gör såhär:
Häll vispgrädden i en kastrull. Bryt chokladen i mindre bitar (eller "klipp" godiset, i mindre bitar, om du använder godis istället för choklad)
och lägg i vispgrädden. Sätt plattan på låg värme eller medelvärme, 2:an - 3:an räcker. Inte mer. Det får absolut INTE koka för då går grädden inte att vispa upp sen.
Rör om då och då, annars fastnar chokladen/godiset i bottnen och risken finns att det bränns vid.
När all choklad/godis har smält helt och hållet, ta av kastrullen från värmen och låt det svalna.
Ställ in blandningen i kylskåpet i minst 6 timmar. Det är mycket viktigt att fluffen får stå i kylen så länge och blir helt kall, annars blir konsistensen mycket konstig (den skär sig och blir grynig, inte bra!) när man sedan skall vispa den.  Det går också bra att lämna blandningen i kylskåpet över natten. Vispa sedan fluffen "som vanligt" som när man vispar grädde.



--------


Päronmoussehar jag använt några gånger också, det passar väldigt bra ihop med After Eight-fluff, men man får ha i en hel del essens för att det ska smaka päron för ärligt talat så smakar päron inte så mycket, men det är en bra mousse att ha ihop med After Eight eller varför inte bara en mörk chokladganache.



4 gelatinblad
ca 3/4 - 1 burk päronpuré (finns i barnmatshyllan)
1 msk koncentrerad päronsaft
½ dl socker
3 dl vispgrädde


ev päronessence


Gör så här:
Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten i ca fem minuter.
Lägg päronpurén, päronsaften och sockret i en kastrull och värm upp på svag värme. Det ska ej koka!
Krama ur vattnet ur gelatinbladet och lägg dem i päronröran.
Rör om tills gelatinet smält.
Ta av kastrullen från plattan och låt svalna.
Vispa under tiden grädden och vänd sedan ner den avsvalnade päronsmeten i grädden.
Låt stelna i kylskåp.



-------------


Gräddsmörkräm är den första smörkrämen jag testade och den var väldigt lätt att arbeta med, jag blev förvånad över hur mycket enklare det var att spackla tårtan och få ett jämt och fint resultat än som man använder grädde, fördelen är ju också att man aldrig behöver fodra SP eller marsipan med smör eller olja vilket man måste om man spacklar med grädde eftersom det får SP och marsipanen att "svettas", dvs den smälter. Så här kommer receptet på gräddmörkräm, som faktiskt inte innehåller någon grädde alls!


~ räcker till att spackla två normalstora tårtor


1 burk sötad, kondenserad mjölk
400-500 gram rumstempererat smör (du bestämmer själv om du vill ha normalsaltat eller osaltat smör)


Gör såhär:
Skär det rumstempererade smöret i mindre bitar och lägg i en skål.
Häll i en burk med sötad, kondenserad mjölk och vispa tills allt har blandats ordentligt (och konsistensen har blivit len och smidig).
Smaksätt eventuellt med vaniljsocker eller kakao om du vill ha vanilj- eller choklad-gräddsmörkräm.


Tips!
Vill du ha kaffesmak på gräddsmörkrämen, blanda i några matskedar starkt kaffe
(tänk på att den måste vara kall så att smörkrämen inte börjar "smälta"!).
Det går också bra att använda essenser, prova dig fram för önskad smakstyrka. Färga din gräddsmörkräm om du vill.


-------------


Den andra smörkrämen jag använde, som var ännu enklare att jobba med var vit chokladsmörkräm. Den var även ännu godare enligt mig och då gillade jag änndå gräddsmörkrämen eftersom sötad kondenserad mjölk ger en lätt kolasmak. Men philadelphian i chokladsmörkrämen gör att det blir en lite frächare och inte så söt som andra smörkrämer kan bli. Vit Chokladsmörkräm gör du alltså så här.


~ räcker till att spackla en normalstora tårta


100 g osaltat smör
100 g philadelphilaost
100 g vit choklad
ev någon essens


Gör så här:
Ta fram smöret så att det blir rumsvarmt. Smält chokladen och låt den svalna något. Vispa ihop alla ingredienserna med elvisp. Sen är den färdig att börja jobba med. Enkelt va?


Den blir väldigt len och fin. Då jag ville få in lite syrlighet i den väldigt söta tårta jag använde denna smörkrämen på så rev jag skalet från en stor fin, tvättad apelsin. Se till att inte få med något utav det vita, beska utan bara det orangea yttersta där alla oljor med väldigt mycket smak i finns. Det blev en supergod kombination med vit choklad och apelsin. Jag hade lite av den som blev över till och med på en mini-lemoncurdcupcake ist för frosting. Det var jättegott, men det räckte med en för att få sitt sötsug stillat!


-----------

Ja det var några utav dom recept jag använt hittills men jag har otroligt många recept liggande på olika fyllningar, recept på smörkrämer att spackla med och en hel del recept till frostings till cupcakes. Det är bara att fråga om ni letar efter någon speciell smak så ska jag se om jag kan hitta eller göra om ett recept så att det fungerar! Hoppas att alla haft en bra helg.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Terese - 3 januari 2013 17:15

Ja den spenderades uppe i Stockholm hos min absolut bästa vän. Lite deprimerad var jag till och från under dagarna jag var där och jag grät varje dag då min älskade katt, vän, familjemedlem och trygghet avlivades vid ungefär 8.45 på morgonen den 23e ...

Av Terese - 20 december 2012 11:45


Jag tog ingen bild på den förra tårtan jag gjorde till min bror och hans sambos födelsedagsfirande. Jag fick frågan av min bror om det var betong i. Den vägde någonstans mellan 5 och 8 kg, men det var ju också 5 anslag och 4 lager fyllning varav två ...

Av Terese - 6 december 2012 23:40

blir till min kära storebrors och hans underbara sambos födelsedagsfirande som dom ska ha som adventsfika den 16e, dvs nästa söndag. Sen den 17e har dom årsdag som par, den 18e fyller Anna år och den !9e fyller Mikael år. Så lika bra att ta allt på e...

Av Terese - 3 december 2012 18:30

Jag tänkte lägga upp en lista på lite smaker som fungerar bra ihop ifall någon som kikar in här skulle ha lite fantasi-torka och behöver nya idéer. Så här kommer det en lista på smaker som passar året om, sen en kortare med smaker som går ihop och pa...

Av Terese - 3 december 2012 09:34

Förra veckan så pysslade jag ihop en barnkalas-tårta till mammas väns son som fyllde 4 år.Det blev ljusa bottnar, saftade med mjölk ihopvispat med vaniljsocker, ett lager med hallonmousse och ett lager med glasscreme med vit choklad nedvispad i den. ...

Presentation


26årig tjej som älskar att baka och framförallt att dekorera tårtor och cupcakes.

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19 20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<<
April 2012 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards