Direktlänk till inlägg 20 april 2012
Idag fick jag hem mina pastafärger, lustre dust, bokstavsutstickare + lite andra saker. Det ska bli riktigt roligt att testa lite av sakerna på tårtan jag gör tills på söndag. Här är en bild på allt, dom 10 pastafärgerna är i lådan som lite annat står på.
Jag ska snart ta och göra i ordning den vita chokladmoussen som ska vara i tårtan. Bottnen var jag lite sent ute med och bakade idag så den står inplastad i kylskåpet för att sätta sig lite så att den inte smular så när jag skär upp den. Men jag kunde inte bett om ett bättre resultat iaf! En 7cm hög, luftig tårtbotten. Dumlefluffet förberedde jag igår så det är bara att vispa upp sen när jag ska fylla tårtan så det är inte mycket jobb idag. Ska ha lite pressad apelsin på tårtbottnarna också, dels för att hålla dom saftiga och dels för att jag tror det kommer bli alldeles för sött utan något syrligt alls i.
Tänkte även lägga ut receptet jag använder till tårtbotten för det är superenkelt och blir bra resultat varenda gång.
Till en form på 24cm behövs;
5 ägg
3dl socker
1,5dl vetemjöl
1,5dl potatismjöl
2,5tsk bakpulver
ev 1tsk vaniljsocker
Börja med att kläcka äggen och låta dom ligga i en stor skål i rumstemperatur någon timme. Häll i sockret (och lite vinsten, knappt ett halvt kryddmått, om du har hemma, det gör att äggen håller sig luftiga och det blir en luftigare tårtbotten). Vispa detta vitt och fluffigt med elvisp, det tar ca 5 min innan det blir vitt och nästan börjar tjockna lite. I en annan skål häller du upp mjöl, potatismjöl, bakpulver och vaniljsocker om du vill ha det, rör om med en gaffel så allt blandas och klumpar försvinner. Sen så häller du ner lite åt gången av mjölblandningen, gärna genom en metallsil så att det absolut inte blir några hårda mjölklumpar i. Vispa inte ihop det utan vänd bara tills det precis går ihop. Jag brukar ha i mjölet i 3 omgångar. Sen så smörar du en form och sätt gärna en krage av bakplåtspapper som går upp över kanten så det inte finns någon risk för att det stiger över och kladdar ner hela ugnen, dom är bara att sätta fast med smör, sen smörar du lite utanpå bakplåtspappret också. Använd hellre mannagryn än ströbröd i formen, det är mer neutral smak och blir ingen hård skorpa. Ställ in på 175 grader längst ner i ugnen i ca 40 minuter. Öppna absolut inte dom första 20 - 30 minuterna för då sjunker den i mitten. Om det börjar lukta som om den får lite för mkt färg runt 30 - 35 minuter så lägg över ett bakplåtspapper dom sista minuterna.
Det blev en lång beskrivning men det är enklare än vad man tror och det är så mycket godare än tårtbottnarna man köper i affären som jag tycker har en kemisk bismak. Så här såg den ut som jag gjorde idag när den stod i fönstret ock svalnade.
Den går lätt att dela i tre delar, man skulle lika gärna kunna få ut 4 anslag och ha i 3 fyllningar om man så vill det.
Nu ska jag sätta igång med chokladmoussen så den får stå en timme innan jag ska fylla tårtan också. Sen är det inte mycket mer att göra förens på söndag förmiddag.
blir till min kära storebrors och hans underbara sambos födelsedagsfirande som dom ska ha som adventsfika den 16e, dvs nästa söndag. Sen den 17e har dom årsdag som par, den 18e fyller Anna år och den !9e fyller Mikael år. Så lika bra att ta allt på e...
Jag tänkte lägga upp en lista på lite smaker som fungerar bra ihop ifall någon som kikar in här skulle ha lite fantasi-torka och behöver nya idéer. Så här kommer det en lista på smaker som passar året om, sen en kortare med smaker som går ihop och pa...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
|||||||||
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
|||
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
|||
16 |
17 | 18 |
19 | 20 | 21 |
22 | |||
23 | 24 |
25 |
26 | 27 |
28 |
29 |
|||
30 |
|||||||||
|