tesstartor

Senaste inläggen

Av Terese - 15 juli 2012 18:15

Ja just det, gjorde mitt första försök till att baka macarons i fredags när det ändå var fredagen den 13e och om det blev en katastrof kunde jag ju skylla lite på oturen av datumet.  Men en katastrof blev dom inte direkt för att vara ett första försök. Det jag ska göra bättre nästa gång, för ja jag sa ge mig på dom små rackarna igen, dom lyckades inte avskräcka mig, är att använda ett bättre mandelmjöl som är mer finmalt, jag ska också färga smeten så otroligt mycket mer för oj vad bleka och tråkiga dom blev när jag eg ville ha en fint ljus lila/rosa färg, nästa gång så spritsars dom även ut men en rundtyll storlek mycket större som ska införskaffas snarast!
Så dom blev alltså inte helt släta pga lite för grovt mandelmjöl, så ifall nästa sort mandelmjöl jag köper skulle vara minsta grovt så åker det med hem till mor min och körs i matberedaren där tillsammans med florsockret tills allt är som ett fint puder. Macaronsen blev även olika stora, vilket inte är det lättaste att få lika om man inte har en macaron matta kan jag tänka mig, det är väl även en teknik-sak. Jag använde ju också en för liten rundtyll så det syns spår runt i macaronsen. Dom blev ju även bleka och tråkiga i färgen.


Men å andra sidan så sprack inte en enda och alla fick fot, dom fick ett krispigt yttre och segt inre, dom blev även till min stora förvåning goda. Så jag tror jag kommer få dom både lite finare OCH goda nästa försök, vilket inte hade varit helt fel.


Jag tror det är lördagen den 14e som är otursdagen, jag! För när macaronsen skulle fyllas så hade jag nästan inget, eller för lite av det som skulle vara i fyllning jag bestämde mig för eftersom jag "visste" att jag hade allt hemma. Så det var bara att cykla iväg en sväng och handla. När smöret var rumstempererat vispades detta iaf lite fluffigt, sen ner med de andra ingredienserna, också rumstempererade. Men av någon anledning så skar den sig ändå och jag kan verkligen inte komma på vad för fel jag gjort för att få den att skära sig och bli mörkt rosa och vit-prickig! Men men, den smakade ju bra så jag fyllde mina macarons med den iaf. Dom flesta hämtade mamma i förmiddags och dom verkade omtyckta iaf vilket var roligt eftersom det var första försöket. Tog lite bilder på dom under tiden dom gjordes iaf så att ni får se mitt första försök. Ska nog ta och försöka mig på ett recept på macarons med sockerlag i, dom ska vispas längre så axeln och handleden lär värka en del(åh vad jag längtar till jag har råd med en Kitchen Aid!), men får försöka iaf och sitta ner mesta av tiden och även försöka hålla axeln lågt för att minska smärtan, men jag tycker macaronsen verkar bli mycket finare med recept med sockerlag i!
Men här kommer lite bilder på hur mina macarons blev vid första försöket iaf.



Här stod dom och fick torka till i ca en timme för att undvika att några skulle spricka.






Alla ligger upplagda färdigbakade innan dom skulle fyllas. Lite ojämna och bleka, men kunde gått sämre! 







Såhär såg mitt färdiga första försök ut. Ojämna, blekta och med fyllning som skar sig. Men goda ändå!

    

Av Terese - 5 juli 2012 20:00

Jag vet mycket väl att bloggen har glömts bort lite men har heller inte bakat mycket i sommar (än) pga smärta i lederna bland annat. Men när jag ändå skulle in till sjukhuset idag för en undersökning på reumatologen så följde mamma med och hälsade på sin vän som hade fått en liten son dagen innan. Så jag passade på att baka lite mini-cupcakes av mitt favorit-muffinsrecept och testade ett nytt recept på frosting, eller rättare sagt så gjorde jag om ett annat recept. Så igår kväll bakade jag muffinsen som blev liite för höga, men lika goda ändå som tur var. Receptet jag använder till vaniljmuffins, har även annan smaksättning än vanilj i ibland med godast är dom med bara vanilj och en smakrik frosting, receptet är det här:


Saftiga Vaniljmuffins


~ 12 st normalstora eller 24st mini men det blir även lite smet över till 2 - 4 normalstora beroende på hur mkt smet man har i formarna.

3      ägg
2 dl   strösocker
2½ dl  vetemjöl
2 tsk  bakpulver
3 tsk  vaniljsocker (eller ½-1 tsk äkta vaniljpulver efter smak)
1 nypa salt
1½ dl  creme fraiche

Gör såhär:
Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ägg och socker tills det blir vitt och poröst.
Blanda de torra ingredienserna i en skål, blanda gärna med gaffel så att alla stora klumpar försvinner.
Tillsätt dem i äggsmeten och blanda, tillsätt det helst genom en mjölsikt eller lagom finmaskig metallsil i omgångar och vänd ihop för att slippa några som helst mjölklumpar.
Blanda slutligen i creme fraiche och rör om och vispa till en jämn smet.
Stjälp upp i muffinsformar, om man ska göra minimuffins är det lättast att spritsa ner smeten i formarna så dom fylls till tre fjärdedelar.
Själv har jag alltid mina pappersformar i en muffinsplåt för att dom ska behålla en fin form, även för att det är smidigt, men plocka alltid ur dom direkt när dom är färdiggräddade och ställ på sval yta för att undvika att dom blir blöta i botten.
Grädda i mitten utav ugnen i 200 grader cirka 12 minuter för normalstora, 8 -10 min för minimuffins. Men gå alltid mer på stickprov än tiden.



Så här ser dom ut färdiga. Luftiga och ska inte få mer färg än gulaktigt och ev lite, lite ljusbrunt ovanpå.

 



Detta är receptet på frosting som jag utgick ifrån:


Lemon Curd-frosting


115 g smör
4 dl florsocker
3 tsk mjölk
ca 1,5dl lemon curd

Gör så här:
Vispa smöret fluffigt och tillsätt sedan florsockret lite i taget.
Vispa så länge du bara orkar (helst minst 10 min) så att det blir riktigt fluffigt och härligt.
Vispa ner lemon curd. Avsluta med att hälla i mjölken.

Är frostingen allt för fast så kan du tillsätta lite mer mjölk.


Det jag gjorde om var att jag bytte ut lemon curd till en burk med 125gram blåbärspuré.

Men den åkte i först efter att ha vispat först endast smöret i ca 5 - 10 min, sen hade jag i florsockret i 4 - 5 omgångar under 5 minuter och vispade lite till. Sen hade jag i blåbärspurén och vispade några minuter till. Allt detta vispandet är för att ju längre man vispar, desto lenare frosting med mindre smörsmak får man och smaken av smör är något jag inte tycker det minsta om. När jag hade haft i purén så var frostingen för tjock, lite dålig smak på den och jag ville ha den blå. Så jag droppade i ca 7 droppar hallonessens och vispade ihop allt igen och smakade av, vilket jag tycker blev lagom men det är såklart en smaksak. Sen så använde jag vanlig blå karamellfärg att färga frostingen med eftersom den ändå var så pass tjock, när den var lagom blå och allt hopvispat så tyckte jag att den fortfarande var för tjock och jag tyckte även att florsockret fortfarande kunde kännas i konsistensen så det hade inte smält ner helt eftersom den vart så tjock. I brist på mjölk så hade jag i någon matsked vispgrädde, sen en liten skvätt till. Då efter några minuters vispande till så hade florsockret smält ner helt, frostingen var fortfarande fast men mer lagom, gick utmärkt att spritsa på cupcaksen och höll formen fint sen. Man får gå lite på känsla med smak, färg och konsistens men tycker att det brukar bli bra tillslut med lite envishet.


Så här såg dom ut färdiga och spritsade sen iaf.

 




Frostingen går såklart att smaksätta med vilken sylt, puré eller marmelad som helst man tycker om och efter vad man har hemma helt enkelt och ev lite essens som smakförstärkning. Man skulle även kunna byta ut det mot någon choklad-, nougat- eller nötkräm eller jordnötssmör men då behövs nog betydligt mycket mer mjölk(eller grädde) för att få lagom tjock och len konsistens. Det funkar lika bra att färga med karamellfärg som med pastafärger, men med pastafärger krävs såklart inte alls lika mycket. Men man får se till att smaka av den emellanåt så att man får lagom mängd smak av det man vill ha, inget florsocker kvar i som inte smält och att frostingen är len och lätt att jobba med men ändå håller formen när den spritsats.

Av Terese - 20 juni 2012 00:15

Slängde ihop en tårta till lillebror för han slutade 9an i fredags och var här med mig igår(måndags) och firade med mig eftersom jag inte kunde komma på hans skolavslutning pga att en annan person i släkten jag gärna undviker var där.

Men det blev en tårta med ljusa bottnar saftade med apelsin, hallonmousse och vit chokladganache sen spacklad med vit chokladsmörkräm som jag smaksatte med rivet apelsinskal sen täckte med Dekorfondant (som jag inte alls kom överens med eftersom jag var trött och under tidspress) sen så slängde jag på en Hammarbylogga som jag hade gjort dagen innan. Blev inte nöjd med flaggan för färgerna när jag målade blev väldigt ojämna, men lillebror var nöjd iaf och det är ju huvudsaken. God blev den som tur var.

Så här såg eländet ut iaf.


 


Sen så hade jag gjort köttgryta till middag på beställning av Daniel, så det blev köttgryta och potatis, rödavinbärsgele och lite sallad till. Lite tårta orkade vi äta först på kvällen när vi hade varit och hyrt en film och köpt lite cola. Så det blev till att se en komedi för en gångs skull(för omväxling från alla skräckfilmer ^^), någon film om en alien som hette Paul vilket också filmen hette. Sevärd om man har tråkigt och vill ha några skratt och lite tidsfördriv. Sen var klockan inte så mycket så vi tittade på en actionkomedi som jag hade hemma. Lock Stock and Two Smoking Barrels. Riktigt rolig faktiskt, om än en ganska gammal film som man sett några ggr, har ganska många dvd'er hemma men har sett dom flesta flera ggr. Sen så blev det att gå och lägga sig runt kl 23.45 ungefär för vi var trötta båda två. I morse gjorde jag lite frukost och följde sedan med fram till stan, tog en sväng till apoteket medan frikortet fortfarande gäller, sen när Daniel tagit bussen hem till sin flickvän så tog jag en av stadsbussarna hem igen, grejade lite sen tvärsomnade pga smärta i knä och rygg som resulterade i utmattning som alltid. Tråkigt att man aldrig kan göra något utan att få ont och bli trött.


I helgen är det midsommar men det är inget som ska firas för min del. Kanske bakar en liten tårtbotten i en av mina 12cm/diameter springformar för att testa dom och fyller med rårörda, färska jordgubbar och ev citronmousse. Har bara röd SP hemma men troligtvis blir det att täcka tårtan med två tunna lager marängsmörkräm smaksatt med jordgubbspuré(ett crumb coat och ett för att snygga till lite). Ev ska jag dekorera med lite blommor i FP, mest för syns skull och för att jag vill och behöver öva på att göra blommor, både realistiska och orealistiska. Om det blir någon tårta så kommer det upp bild till helgen.

Av Terese - 4 juni 2012 08:44

Har mått lite dåligt så därför har bild på senaste tårtan inte kommit upp men nu ska jag se till att få upp en bild.

Den var till samma kille, Oliver, som jag gjorde konfirmationstårtan till men nu fyllde han 15 år och ville ha en likadan tårta som sist. Så ljusa bottnar saftade med apelsin, vit chokladmousse med lite apelsin i, dumlefluff, spacklad i vit chokladsmörkräm med rivet apelsinskal i och denna gången täckte jag med Dekorfondant ist för vanilj-marsipan.

Han ville ha temat bandy eller skateboard. Så jag gjorde två bandyklubbor i svart Fun Cakes Sugarpaste med lite Gum Trag i, vilket inte vart så lyckat eftersom det sprack lite när det torkade, skulle inte haft i någon Gum Trag där i, men gjort är gjort. Bandybollen gjorde jag i ren Flowerpaste vilket gick helt okej. Det var lite väl varmt för att hantera Sugarpasten så det blev lite rynkigt längst ner vilket jag täckte lite av med en dekorkant och jag limmade på texten lite snett. Så här blev resultatet iaf;


 


Jag är långt ifrån helt nöjd men jag hoppas att den uppskattades ändå!


Någon dag när jag känner mig piggare så ska jag försöka mig på att föra tårtbottnar i mina 12cm-springformar. Det kommer upp bild på det då så ni får se hur små dom blir, förhoppningsvis får jag dom höga nog att kunna dela dom i 3 anslag, får helt enkelt ha en hög, stabil krage då formarna bara är 4cm höga.

Av Terese - 18 maj 2012 19:46

Jag gjorde ju i ordning en tårta förra helgen för att min bästa vän kom hit i måndags förmiddag och han fyller år om 3 veckor, eftersom han bor ca 40 mil här ifrån så lär vi ju inte ses innan det så han fick en grattis-tårta i förskott.


Jag gjorde en 20cm ljus botten, saftade anslagen med pressad apelsin, understa fyllningen var hallonmousse och andra var en riktigt god chokladganache gjord på Lindt's Vita madagascarvanilj-choklad. Ingo fick välja själv om han ville ha smörkräm och SP på eller om han ville ha en gräddtårta. Han frågade vilket som gick fortast/enklast för mig och det är ju gräddtårta så det fick det bli.

Tycker att grädde kan vara lite tråkig så jag tillsatte lite vaniljsocker och färgade den med gel-färg från SugairFlair. Den fick bli blå eftersom det är hans favoritfärg. Men jag hade bara babyblå och ville ha den lite mörkare, den babyblå går att få mörkare i SP, men uppenbarligen inte i grädde, inte ens när jag blandade i lite svart. Så den blev ganska så ljust blå. Sen spacklade jag ett tunt lager och kände att jag inte orkade spackla på all grädde så jag satte stora stjärntyllen(den jag hade till rosorna) i en spritspåse och spritsade bara runt runt runt, hade tårtan på snurrbrickan och vände på den medan jag spritsade vilket betydde att jag fick hålla spritspåsen med en hand. Det blev inte så bra! Haha.

Alla som spritsat vispad grädde vet att det är stora luftbubblor i hur man än gör, och att spritsa med en hand gör att trycket blir ojämt eftersom man inte kan vrida åt påsen så det håller samma tryck hela tiden. Men men, det var ju bara vi som skulle äta av den ändå. Spritsade inte riktigt hela vägen in på ovansidan för jag fick för mig att skriva "Grattis i förskott" med grön dekorgel. Jag tänker inte försöka skriva med dekorgel på en liten yta igen! Det gick knappt se vad det stod. Men gott blev det som tur var! Har två ganska dåliga bilder på min fulaste tårta på länge (om än en av dom godaste).


   

 


Vi fick bara i oss en tredjedel ungefär på 2 dagar så han fick med sig en stor bit hem och jag har en del kvar här hemma.

Nästa gång jag ska göra en tårta till 2 personer så blir det till att baka anslagen i mina nya 12cm-formar. Får helt enkelt göra en smet för en 20cm-form och fylla lagom mycket i den första och sen det resten i den andra.


Har verkligen lust att testa dom snart. Nackdelen är att dom inte är så djupa, men det åtgärdas ju lätt med en krage. Sen får man helt enkelt göra två st varje gång för att slippa få enorma mängder fyllning över. Dom går ju alltid ställa i frysen. Eller ge bort till någon man tycker om.


Nu blir det några avsnitt av en ny serie jag fastnat för och ta det lugnt hela kvällen.

Av Terese - 12 maj 2012 16:41

Gjorde två tårtbottnar tidigare i veckan och den ena blev färdig idag. Det är vanlig ljus botten som är fylld med hallon/färskostmousse och citronmousse med mango/passionsrippel och lite pressad apelsin över två av bottnarna. Rosorna spritsade jag med grädde med lite vanilj i eftersom dom ville ha en gräddtårta... med extra grädde.. och det är det, jag kan tala omatt med en llätt spackling och sen spritsa rosor över hela tårtan blev det 7dl grädde. Men det gör inget, för det var bara 3 dl grädde inuti fyllningarna ^^ Jag hade inte exakt rätt tyll för rosspritsninging. Den ska eg bara ha 6st djupa tuppar, min hade 8. Men jag är ganska nöjd med resultatet, dock går rosorna lätt sönder när man gör dom i grädde så smörkräm eller någon cupcake-frosting hade nog varit enklare. Mn här kommer en bild iaf.

 

Är någorlunda nöjd eftersom det är första försöket iaf.


Ska försöka hitta orken att göra fyllningar tillden andra tårtan snart. Så länge så... ligger jag nog i sängen medan jag vädrar ur lägenheten och äter rester av fyllningarna från den här tårtan. Mmh gott!

Av Terese - 9 maj 2012 13:32

Jag har varit väldigt trött pga allt pollen det senaste sådet har inte blivit mycket bakat. Har gjort två tårtbottnar så ska göra mousserna och fylla ena tårtan imorgon sen dekorer den på lördag och fylla den andra tårtan på lördag och dekorera på söndag kväll eller på måndag morgon. Ska förbereda en del inför tårtan tills på måndag, har precis knådat in lite Gum Trag i en halv paket svart Fun Cakes SP (den luktade mycket mycket godare än Ballinas,inte alls lika kemiskt) Sen så ska jag färga lite FP utblandat med lite SP ikväll eller imorgon och sen modellera lite så det får stelna lite tills figurerna ska på tårtan på måndag. Får försöka hitta något att stabilisera detmed tills det torkat också.

Ikväll ska jag iväg och handla några få saker jag inte hade hemma till tårtfyllningarna. Lite apelin, citron, passionsfrukt, yoghurt och vit choklad, sen hade jag nog det mesta hemma. Men lika bra att passa på att handla lite annat samtidigt. Ska se till att ta kort på tårtorna när dom är färdiga så kommer bilder upp här sen! Det blir en gräddtårta och en täckt i vit Dekorfondant med lite modellerat och lit text på.

Vill testa lite olika SP för att se vilken som smakar/luktar bäst och är enklast att arbeta med, det får ju heller inte ta över smaken på tårtan. Fun Cakes var väldigt muk och lättarbetad iaf, fastnade inte i kavelmattan en enda gång och luktade väldigt gott av vanilj. Det är ju lättast om man hittar en sort som man trivs med och sen håller sig till den så man slipper få olika resultat varje gång. Dekorfundanten känns väldigt mjuk genom paketen den också men det märker när jag ska färga lite av den sen. Ska även färga lite Flowerpaste och ta ut bokstäver av eftersom den går att få så mkt tunnare än Sugarpasten.

Men lite fler inlägg kommer till helgen/mitten av nästa vecka. Just nu skulle jag mest behöva städa, men den där orken finns inte riktigt där, sen så omjag dammsuger nu så hinner katten håra ner tills på måndag igen så tar nog och dammtorkar lite idag bara. Kanske skulle ta och äta något först. En smörgås kommer man inte långt på vad gäller energi.

Hoppas alla har en bra dag, trots regn, vilket jag är ganka lättad över för då kan jag vädra utan att bry mig om allt pollen.

Av Terese - 2 maj 2012 01:26

Ja det har jag bakat till min kusin. Det tog några dagar att få tummen ur och göra klart dom men nu är dom iaf färdiga. Jag blev ganska nöjd med tanke på att det var första försöket. Kunde haft inne mandelbottnarna lite längre än vad det stod i receptet för då hade dom nog blivit lite segare vilket iaf jag tycker är gott. För dom som inte vet vad denna lilla bakelse är så är det en liten biskvi med chokladtryffel i stället för smörkräm. Dom blev faktiskt goda trots att mandelbottnarna kunde fått bli lite segare. Här kommer en bild på dom.

 



Sen så har jag även gjort en kakdeg ikväll och lagt att vila i kylen så när andan faller på så är det bara att ta fram kavelmattan och kaveln, lite mjöl och några kakformar och sätta igång. Dom görs utan bakpulver så att man kan använda samma kakform för att ta ut SP och täcka dom med sen. Man kan sätta dom på pinne innan dom bakas och sen dekorera dom lite som man vill med glasyr, kristyr, strössel eller göra en blomma eller varför inte en söt uggla eller ett annat djur i SP. Sen kan man ge bort en bukett kakor istället för en bukett blommor när man är bortbjuden. För blommor tycker jag är lite trråkigt att ge bortomman går på middagsbjudning och alla andra har med blommor eller vin, är det då inte roligare med en bukett kakor på pinnar dekorerade som blommor kutna med ett litet sidenband om pinnarna? Jag skulle iaf tycka det vore roligt.



Imorgon blir det tandläkaren kl 10.50 vilket jag inte ser fram emot. Jag har världens tandläkarskräck och måste få lustgas när jag ska få spruta och borras. Därför kan jag inte sova just nu. Stress och ångest är ingen bra kombination när man ska försöka sova, vilket jag faktiskt försökt med 2 ggr än så länge. Får ju inte äta på några timmar innan så lika bra att jag somnar sent eftersom jag inte sover många timmar, så jag slipper gå och bli jättehungrig innan jag ska vara hos tandläkaren. Sen så tycker jag det är obehagligt att äta eller dricka med bedövad mun. Senarepå dagen ska jag försöka trotsa dom ovanligt höga pollen-nivåerna och ta mig ut till stallet för en sväng med hästen. Jag har blivit extremt dålig utav allt pollen det senaste och funderar på att fråga läkaren om jag är en passande kandidat till hyposensibilisering i höst. Vore skönt att bli av med den värsta allergin för så här illa har det aldrig varit innan! Jag vill ju kunna vara ute och njuta av sol och värme såna här dagar utan att bli helt dränerad på energi, få torra ögon som rinner i ögonvråerna, en torr irriterad näsa som rinner konstant och en torr och väldigt kliande hals som emellanåt till och med svullnar upp och ger mig hemska astmaattacker. Bara två - tre veckor kvar på björkblomningen, men sen sätter gräset igång. Man får ta det onda med det goda, det är ju fint väder iaf! Två dagar till med runt 15 - 18 grader och sol.


Sen blir det regningt och det betyder väder för att baka såklart. Då blir det att slänga ihop några tårtbottnar att ha i frysen eftersom jag är ägg som snart blir dåliga, jag har ju kakdegen att greja med också. Sen har jag fått hem SP och FP ifrån Strösset och Annat så jag kan modellera och göra lite blommor (: Alltid roligt att kunna vara lite kreativ!


Nu borde jag nog försöka få mig lite sömn eller åtminstone vila kroppen även om jag inte lyckas somna.

Presentation


26årig tjej som älskar att baka och framförallt att dekorera tårtor och cupcakes.

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2013
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards